Hoe maak ik een spreekbeurt?

Tips

  1. Schrijf je spreekbeurt bij de juiste datum in je agenda en thuis op de kalender.
  2. Uiterlijk 3 à 4 weken voor je spreekbeurt kies je een onderwerp. Let er wel op of jouw onderwerp niet al op de lijst staat, want dat mag niet. Je mag ook niet een onderwerp kiezen die je al een keer hebt gedaan in een andere klas.
  3. Je onderwerp is …………
  4. Nu ga je naar de bibliotheek om een heleboel boeken over je onderwerp te zoeken. Je kunt natuurlijk ook in je eigen boekenkast of op internet kijken.
  5. Je hebt nu waarschijnlijk een heleboel informatie over je onderwerp. Dat past nooit allemaal in je spreekbeurt. Je spreekbeurt moet ongeveer 10 minuten duren. Je gaat nu dus kijken welke dingen je graag wilt vertellen. Je kiest ongeveer 5 onderwerpen uit en die schrijf of typ je op een blaadje. Het is natuurlijk handig als iemand je helpt bij het voorbereiden van je spreekbeurt. Je zoekt nu informatie bij de ‘onderwerpjes’ en bij elk onderwerp schrijf je een aantal steekwoorden op. Probeer het in je eigen woorden en uit je hoofd te vertellen.
  6. Als je bij elk ‘onderwerpje’ steekwoorden hebt opgeschreven, zoek je overal nog een plaatje bij. Het plaatje moet groot en duidelijk zijn, anders kan niet iedereen het zien. Doe een papiertje in je boek, zodat je het plaatje makkelijk kunt vinden en niet hoeft te zoeken tijdens je spreekbeurt. Sommige kinderen maken een PowerPoint, dit is niet verplicht.
  7. Oefen je spreekbeurt een paar keer hardop. Let erop dat je duidelijk en rustig spreekt. Probeer de kinderen aan te kijken tijdens je spreekbeurt.
  8. Succes, het gaat vast goed.

De leerkrachten van De Klimophoeve

Log in Ontwerp | HFCM onderwijs Realisatie | Heutink ICT